Dagarna

Har inte bloggat på någon dag, det har inte hänt något speciellt endå. Har ridit och bara tagit det lugnt, känner att sommaren snart är över. Hemskt. Jag har väll inget speciellt att skriva egentligen tänkte bara visa att jag lever, och snart flyttar vi upp Djacke på ridstadion igen. Mycket bättre ridvägar där, så slipper man skritta 20 minuter innan man kommer in i skogen. Så det blir bra, där finns det även hinder också så vi kan hoppträna varannan vecka. Red upp till stallet idag, och red på vägarna där tar ungefär 35 min att skritta dit lite drygt. Hoppade någon liten stock också, gick faktiskt bra. Men han har börjat dragit ned huvudet ibland i galoppen så får han damp då jag drar upp det så jag får sitta och lirka lite tillslut ger han sig. Men han blir något framtung då han håller på sådär, får ta ett ordentligt pass i paddocken i veckan. Red 1,5 timme idag varav 80 min skritt typ. Han lär nog ha lite träningsverk imorgon, så han vilar!
 
4 bilder av dessa dagar
 
 

Fynd

Hittade ett litet fynd för 160kr på Hööks idag då jag och mamma var in en snabbis. Täcket sitter väll förövrigt helt perfekt just nu, så om någon månad lär han inte kunna ha det eftersom han förhoppningsvis har byggt sig lite muskler då. Det är ett vanligt stalltäcke bara som han får ha vid de tillfällen som de behövs. Mysigt väder var det hela dagen också, kul att man stod inne och jobbade hela dagen.
 
 
 
 

Stallmys

 

Stallet

Alltså guuuud vad jag älskar att vara i stallet, det är som ett andra hem. Det är så skönt när man är i stallet, man glömmer bort allt annat som ligger och gnager, ex. om man är stressad över mycket skolarbeten så kopplar man bort det direkt när man kommer dit. Och jag gillar mest att vara där på kvällarna då inga många andra människor är där då det är lugnt och skönt, så man kan mysa med hästen och bara fundera lite över livet lixom. (haha låter som att jag har sociala problem över att jag gillar att vara där ensam, men ni förstår) Jag älskar att rida ut själv också, koppla på lite musik i lurarna och arbeta hästen. När det bara är jag och min häst, det blir så lugnt och mysigt. Självklart är det alltid kul att få sällskap också av några mysiga hästkompisar, men just känslan av att bara rida ensam tycker jag om. Man kan fundera och klura på lite saker, och kunna välja själv om vi ska trava eller om jag behöver göra en halt mitt i galoppen. 
 
Funderar lite på vad jag skulle göra om jag inte skulle ha en egen häst och vara i stallet? Eftersom häst och ridning tar upp väldigt mycket av sin fritid. Jag vet faktiskt inte, skulle väll vara som en och annan slö tonnåring hehe. Nog för att jag är slö men jag skulle verkligen vara SLÖ om jag inte hade kunnat vara i stallet. Typ legat inne hela dagarna och bara sovit, kollar på serier och umgåtts med vänner. Jag vet inte om jag skulle sportat, det finns inget som jag tycker om så mycket som ridningen men jag hade nog hittat något jag gillade lite halvdant. Jag är verkligen en stalltjej jag, en liten nördi nördis! 
 
 

Tjockis

Tror någon har gått och lagt på sig lite? ;) Nej men det är faktiskt bra för honom, han var så smal då han kom. Så det gör inget att han har blivit lite rundare nu när han käkat så mycket gräs, dock så har han fått typ hängmage och inte blivit så mycket tjockare på sidorna. Han har fortfarande inga muskler alls, vilket innebär att han inte orkar bära upp sig så bra än. Eftersom jag bara hann rida honom ungefär 4 veckor innan han skulle vila, han hade ju gått så mycket innan jag köpte honom. Men man ser lite skillnad iallafall, han var väldigt smal då han kom och höftbenen stack verkligen ut mycket men det sticker inte ut lika mycket nu och det är ju positivt och lite muskler på detdär så. 
 
Dock står han mycket snyggare på den första och lite annan vinkel och ställning så han ser mycket snyggare ut på den. Ser typ ut som en ridskolebild till höger men det är bara för att visa hehe. Men man ser iallafall att han fått en liten kula, den ska jobbas bort och muskler ska tillkomma istället! 
 
2 månader sedan                                                                       Nu                                                        
 

Fail

Haha sött.
 

Hästar

Jag kommer inte på något vettigt att skriva och jag känner att det är dags att blogga lite om jag vill ha kvar er söta små läsare. Jag tänkte skriva lite om vilka hästar jag har ridit lite längre tid på de närmsta åren, hoppas det kanske är lite intressant! För just nu så har jag noll ideér på vad jag ska skriva somsagt, och om ni har något önskemål är det bara att kommentera. (Vissa av bilderna är av sämre kvalité eftersom kameran jag hade var dålig)
 
Yes då börjar vi! Här har vi lilla Urban Cowboy kallas mera för "Ubbe" en storhäst valack, minns inte riktigt då han var född men han är omkring 8år nu vad jag minns. Ubbe är en privathäst, jag red honom ett bra tag faktiskt och vi fick vara med på en hemmatävling lokal 1m som gick lite sisådär. Han var lite tittig för allt omkring men vi tog oss runt minsann. Annars så red jag honom någon gång i veckan, hade 1 dag som jag skulle ha honom men de blev lite mer ibland när det uppkom saker för ägaren. Ubbe står inte på Timrå längre utan har flyttat till ett annat ställe så jag slutade rida honom. Men riktigt snäll och försiktig häst. 
 
Här har vi lille Baxter, så otrooooligt fin häst! Även en privathäst han med. Red honom ett tag innan han fick en skada så han inte kunde gå så mycket som ägaren/na ville så han blev såld till några de känner så det blev perfekt. Baxter är 7 iår tror jag, har grym koll.. En kanonhäst med riktiga gångarter, tävlade en klubbdressyr en gång och flög som en vante. Traven var jävlig att sitta ned i men galoppen var ännu jävligare haha. Tävlade någon klubbhoppning på 50-60 eftersom han inte kunde gå högre än så, och en dressyr. Så synd att han fick sin skada, han hade verkligen blivit en kanonfin tävlingshäst.
 
Här har vi lille Alex. En c-ponny min förra ridlärare köpte till sitt barn, så alltså en privatis det med. Red honom mest i början då de hade honom och hjälpte till. Hopptränade och tävlade honom också. Även denna är en kanon ponny, hoppar utav bara fan kan jag tala om. Sedan när ryttaren blev mer ruttinerad så slutade jag att rida honom. Nu är även han såld, och detta är en ponny som hoppar hus ärligt talat!
 
Så här har vi sköna fina Wille. En ponny med kapacitet, i både dressyr och hoppning. Han är tillsalu. Rider honom lite då och då, om ryttaren ska på semester eller är upptagen. Jättefin men känslig ponny, bara man hittar knapparna och han slappnar av så är han hur fin somhelst. Hoppas han får komma till ett fint och bra hem där någon tar han om honom som den guldklimp han är.
 
 
 

Djackofski

Passet idag gick väll sisådär, märktes att han hade vilat 3 veckor iallafall! Han har blivit go och rund om magen ser jag på alla bilderna haha. Det gör inget, det ska vi ändå träna bort och han var så smal då han kom så det är bara bra för honom. Han var lite stretig och stel i början av passet, och kändes som att jag inte hade ridit på evigheter. Han blev ganska lång så det blev att jag kortade ihop honom för mycket så han gick ganska mycket bakom hand ibland. Men det blir bättre såklart, efter några gånger till så är vi tillbaka där vi slutade sist och förhoppningsvis så tar vi oss lite längre fram denna gång. Men ska ut mycket i skogen och galoppera så han får sätta lite muskler, han är lätt att jobba i skogen också så inga problem. Ska väll försöka påbörja lite skänkelvikningar här om ett tag också, och snart börja hoppa och träna lite hårdare. Kuuuul, jag ser verkligen fram emot den kommande hösten för då ska han få sätta muskler och bli stark i sig själv.
 
Förresten så red min kompis idag också, och han skötte sig så bra så. Hon gillade honom, han är ju så himla okomplicerad i sig så det är himla kul faktiskt!
 
 
 
 

Äntligen

YEEES!!! Jag har hittat chapsen jag har letat efter så länge, när jag får min lön ska jag beställa hem ett par som jag kan rida med nu till hösten då de är lite kallare och in mot vintern tills de blir täckbyxor!! Jag vet, ni tycker säkert de ser skitfula ut på bilden men när jag var i södra Sverige och letade ponny för något år sedan så hade de som red på det stallet sånna och dom var skitsnygga!! Tror det blir ett par bruna eftersom jag har brun utrustning till Djackis. 
 
 
 

Måndag!

Jag gjorde måndag med ett utropstecken eftersom imorgon ska jag få rida efter 3 veckors vila!! Har längtat som en galning, han får denna vecka på sig att komma igång lite innan vi börjar träna lite hårdare. För mitt mål detta år är att kanske komma ut på någon liten lokal, pay'n jump, klubbis och få någon bra runda! Måste komma igång att hoppa först bara, det kanske tar längre än jag väntat mig innan vi kommer ut på banorna. Vi får se,men imorgon ska jag rida iallafall som jag längtar. Elin hänger även med och klickar lite bilder, har inga ridbilder med honom!! 
 
Några hoppisbilder på Fabian och mig som duktiga My Nordqvist har knäppt, saknar min lilla busunge ♥
 
 

Planer

Att jag äntligen har fått en häst, en helt underbar och go häst som jag älskar så mycket. Jag tog en chansning att köpa honom, jag hade aldrig testat honom någonsin utan köpte honom direkt från Skåne. Dock var det en jag känner som for och kollade på honom annars vet jag inte riktigt om vi hade köpt honom. Han är så himla okomplicerad och lätt att ha och göra med, även att rida. Han är lättriden och rolig, en häst man har roligt varje gång man rider inte någon man får sitta och ha dragkamp halva tiden av passet - iallafall inte än. 
 
Mina planer med honom är såklart som alla andra hästmänniskors planer - stora. Jag vill kunna hoppa hyffsat höga höjder med honom, jag har förväntningar på hur han ska hoppa. Han kommer utvecklas otroligt mycket nu eftersom han bara är 4 år, även om det inte alltid går jättebra i början och om han inte riktigt skulle förstå så kan det bara vara en dag poletten trillar ned och allt blir mycket bättre. Jag har ingen aning vart vi kommer att komma helt ärligt, vi kanske bara kan hoppa 1m? Eller vi kanske kan hoppa 120? 140? Jag har ingen aning, och jag tänker inte vara kaxig och säga att han kommer de höga klasserna för det vet jag ju inte. Vi får se hur han utvecklas, han kanske inte alls kommer gilla att hoppa. Vem vet? 
 
Mitt mål är iallafall hoppa runt 140 om något år och bli en riktigt erfaren och ruttinerad ryttare. Jag vill vara en ryttare som andra ryttare ser upp till, och tar inspiration ifrån. En ryttare med mjuk hand, och bra känsla med hästarna. Jag vill, men bara för att jag vill betyder det inte att de blir så. Men jag vet att jag har en guldklimp till häst, och varesig vi kommer hoppa de höga klasserna eller ej så kommer jag aldrig ångra att vi köpte honom. För jag vet att jag kommer att lära mig så otroligt mycket och vi kommer vekligen ha roligt tillsammans! Vår framtid får helt enkelt tiden utvisa, men vi kommer att träna på och utvecklas så får vi se!! 
 
 
 
 
 

Stövlar

Stövlarstövlarstövlar...... Måste köpa ett par!! Mina svarta skor+chaps är typ alldeles paj och utslitna nu så måste inhandla ett par nya stövlar. Får se när jag har pengar till det och vilka det blir! Snygga är iallafall dessa.
 
 

Shoppat

Var iväg en sväng på Hööks idag och köpte en flugspray, kärsalva och ett träns! Har fått lånat ett träns utav en jag känner för att jag skulle kunna köpa ett nytt senare med lite bättre kvalité. Jag köpte bara ett vanligt från Hööks för 475 kr som jag bara ska rida med varje dag, inget märkvärdigt. I slutet på Juli så får jag förhoppningsvis lön efter jag har jobbat lite så då ska jag köpa ett snyggt Dyón träns som jag kommer använda vid tävling och vissa hoppträningar. Så jag inte använder ett träns på 2500 varje dag hit och dit tills de går sönder, utan ska vara försiktig med det så ska jag rida mestadels med Hööks tränset eftersom det inte är speciellt dyrt heller i förhållande till Dyónet. Så det blir kanon, tyckte det var fint och stilrent kanske lite åt dressyrhållet med nosremmen men han var jättefin i det. Jag är nöjd, får se hur länge det håller bara.
 
 

Maxa hindren

(Gillar egentligen inte att skriva åsiktsinlägg för jag är rädd att göra någon ledsen, men jag pekar inte ut någon speciell person utan skriver bara från mina egna tankar) 
 
Aaah men något som har gått mig på nerverna den senaste tiden är när ryttare höjer upp hindren skithögt varenda gång de hoppar. Vad försöker man bevisa då? Vadå är man en grym ryttare bara för att man hoppar 1 hinder högt och nästan tvingar hästen över? Detta är ett åsiktsinlägg som är enligt mig och mina egna tankar, det är fritt fram för de som vill ta åt sig och för de som inte tar åt sig. Och det är inte så att ni ska lyssna på mig nu utan detta är bara vad jag tycker, alla tycker olika. Jag pekar inte ut någon nu utan babblar bara på över lag.
 
Jag anser bara att det är onödigt att hålla på att höja upp hindren till max hela tiden för att se vad hästen/ponnyn klarar av. OBSERVERA att det står hela tiden nu och inte någongång ibland, för maxar hindren gör väll var och varannan ryttare någon gång ibland för spänningen och skojs skull om både ryttare och häst är redo för det. När jag skriver maxa hindren så menar jag inte att bara för att man kanske hoppar 110 med en D eller C-ponny är det att maxa utan att man utmanar höjder som hästen kanske inte klarar av, därför är en maxad höjd olika från individ till individ och häst till häst beroende på vilken nivå man ligger på och vad för kapacitet hästen har. Men jag förstår inte poängen av att hoppa 1 eller 2 hinder skyhögt varje gång man tränar, vad får man ut av det? Jag menar det är ju inte lite påfrestande för hästarnas framben av att hoppa svinhöga hinder vecka på vecka. Bara för att man han hoppa ett hinder högt så betyder inte det att man kan gå in på en 160 bana direkt? Nej, jag ser ingen somhelst poäng med att maxa upp ett hinder varje gång man hopptränar och pressa hästen över det. Om man inte har en bra rytm eller känner riktigt vart hästen/ponnyn ska hoppa av kan det lätt bli fel, och det leder till osäkerhet hos både ryttare och häst/ponny. Och det är väll oftast inte höjden man behöver träna på utan allt där emellan som ex. lydnad, känslan, avsprångspunkten osv. 
 
Det viktigaste för mig är iallafall att kunna ha kontroll på hästen, och lägga upp ett bra tempo och ha känslan för att den ska kunna komma runt och få ett bra språng och att framförallt att jag och min häst ska känna oss trygga. Bara för att Rolf Göran tävlar 160cm tror jag inte han ligger och rullar på dom höjderna varje vecka, utan han kanske tränar 80-130cm lydnad och kontroll och säkert mycket markarbete det som behövs för han vet att hästen hoppar de höga höjderna endå. Det är väll bättre att träna på att få ett jämnt tempo, eller att kunna känna hur många galoppsprång man har fram till hindret, eller träna hästens muskler genom att göra olika övningar ex. studds osv. För kan man allt detdär perfekt och man har en häst som är kapabel till det så slår jag vad om att man hoppar de höga hindren tillslut istället för att hetshoppa 1 och samma hinder varje träning bara för att man vill ha någon sorts bekräftelse på att "vi kommer hoppa de höga klasserna snart" för det lär du inte göra om du inte tränar på annat än att hoppa ett högt hinder. Man får ta sig vidare steg för steg, höjd för höjd och tillslut kanske man når sin "drömhöjd" när både hästen och du redo för det. Det som egentligen är viktigast i hoppningen är allt annat arbete däremellan, markarbete,känslan,rytmen osvosv, hemmajobb som också måste kompencera för att man ska kunna hoppa en hög bana. För har man inte kontroll emellan hindren så kommer du aldrig komma till start. Men jag vet inte, jag kanske har fel? 
 
(bilden är lånad)
 
 
 

Charles Owen Leatherlook

Säljer nu min svarta CO Leatherlook, inte den äkta modellen men ser likadan ut. Aldrig ramlat av och slagit i huvudet. Något nött fram på skärmen men annars bra skick. Kan tänka mig att byta emot en svart JW hjälm strl 56-57 i bra skick. Vid intresse hör av dig till [email protected]